Posted on

Alternativ löpträning

För att inte tröttna mentalt eller slita ut sig för mycket, är det bra att variera sin löpträning. Det gäller att hitta så många alternativ som möjligt, för att hela tiden stimulera kroppen att förbättra sig. Här kommer tre förslag på träningsformer att lägga in i träningsschemat.

Fartlek

Fartlek är en typ av intervallträning som är mer spontan. Det gäller att springa i ett hårdare tempo, varvat med lugnare partier av joggning. Ett sätt kan vara att sprinta mellan varannan lyktstolpe man passerar. Ett annat kan vara att springa varje uppförsbacke man passerar i ett hårt tempo. Det sista sättet är att gå helt på känsla och lägga in tempoökningar där man känner för det. Det handlar som namnet anger om att leka med farten.

Terränglöpning

Den som mestadels springer på asfalt, kan prova att springa på olika stigar i skogsområden. Det ger en helt annan känsla och träning att springa på ett mjukare underlag. Många upplever även att de är mer närvarande när de sätter ned fötterna framför varandra på en stig. Man måste helt enkelt vara mer vaksam. En kuperad terräng kräver mer och bättrar på benstyrkan och konditionen rent allmänt.

Prova barfotalöpning

Att prova att springa barfota kan vara en häftig upplevelse för många. Man bör förstås undvika platser där exempelvis glas kan förekomma. Att springa längs vattenbrynet eller över en välklippt gräsmatta kan fungera fint. Fötterna mår bra av att få lämna sina skor emellanåt. Då tränas alla små muskler i foten, vilket kan vara skadeförebyggande för framtiden.