Posted on

Att börja med löpning från noll

Den som vill börja med löpning från noll, måste ta det väldigt lugnt i början. Muskler och leder, främst i benen, måste få hinna vänja sig vid de nya belastningarna. Med rätt tillvägagångsätt slipper man de klassiska skadorna.

Löpning och skador

Löpning är ofta förknippad med olika skador i exempelvis knäna. Alla känner säkert någon som förklarat hur de fått sluta med löpning på grund av just knäskador. Många gånger är anledningen att personen har skyndat på löpningen alldeles för fort. I vissa fall har fel skor använts. Tvärtom mot vad man kanske tror, är inte alltid mer dämpning bättre. För vissa kan mindre dämpning i skorna vara ett bättre alternativ. Men inga skor i världen kan hindra att skador uppkommer om man inte respekterar ordentlig vila mellan löppassen, och ökar träningsmängden på rätt sätt.

Att öka träningsmängden långsamt

Den som börjar från noll, bör börja med att ta raska promenader, där inslag av löpning vävs in. Det kan i början handla om någon minut här och där. Allt beroende på vilka förutsättningar man har. Att springa varje dag är inte att föredra, förrän kroppen hunnit vänja sig. Skador kan komma smygande och det är inte alltid man ser dem komma. Genom att springa på olika typer av underlag sliter man inte benen i exakt samma vinklar hela tiden, vilket kan vara smart för att inte slita ut dem. Här är några tips för att undvika skador:

  • Öka träningsmängden med max 10% varje vecka.
  • Byt gärna skor och underlag då och då.
  • Träna styrketräning för att stärka kroppen.
  • Använd vila som ett verktyg för att slippa skador.
  • Respektera hård träning och använd det måttligt.