Posted on

Så ger hemmaträning mer kraft i löpstegen

Löpträning innebär mycket mer än att snöra på sig löparskorna och ge sig ut på en springtur. För att orka springa i längden kan du behöva satsa på att bygga upp hela kroppen, nerifrån och upp. Bra träning börjar oftast med fötterna, för att successivt bygga på uppåt.

Visserligen ger springturer en hel del kraft i stegen, men om du tänker att du exempelvis vill springa ett maraton kan det vara så att du måste träna igenom kroppen på olika sätt. För många som löptränar har träning i hemmagym visat sig vara ett bra och bekvämt komplement.

Bli inte förvånad när tiden du tillbringar på motionscykeln, stegmaskinen alternativt med träningspass framför tv gör att du tar dig runt i motionsslingan snabbare. Beroende på vad du tränar tränas olika muskler och med variation kan du bygga upp de olika benmusklerna.

Kan hemmaträning verkligen ge mer kraft?

Att ge sig ut och springa när man är otränad går ju det också. Däremot ökar risken för att man ådrar sig skador, hur då? Jo, för att det blir lättare att belasta fel och trampa snett när musklerna runt lederna inte är tillräckligt starka. Musklerna stärker helt enkelt lederna.

Därutöver ger framför allt starka benmuskler förutsättningar till en snabbare start och sprint. Vid ett maraton kan det ju dock vara viktigare med sega än med explosiva muskler. Kan du varva hemmaträningen så att du får båda delarna?

Stegmaskiner finns som träningsmaskiner för hemmagymmet. Dessa maskiner är ett bra exempel på träningsredskap som kan innebära såväl seg som explosiv träning, och då helt beroende på motståndet. Det är som med ett löpband eller en motionscykel, du kan justera inställningarna utifrån vilken träning du behöver i stunden.

De träningspass som finns för gratis användning via Youtube ska inte heller underskattas. Tack vare dem kan du träna det mesta och dessutom få vägledning av kunniga instruktörer. Kolla Youtubes kostnadsfria benpass, som kräver minimal utrustning i hemmagymmet.

Som svar på frågan om hemmaträning av exempelvis benen kan ge mer kraft i löpstegen, så ja, det kan det. Ju mer tränade benmuskler, desto mindre risk för skador och slitningar i benen och fötterna.

Vilken annan träning är viktig för löpningen?

Olika sorters konditionsträning är användbart för dig som håller på med löpträning. Så även intervallträning. Att träna i intervaller, det kan vara med eller utan träningsredskap, är ett effektivt sätt att öva styrka och kondition. Om du dessutom har med sprint i intervallpasset övar du ju springteknik på olika sätt. Kanske är det genom intervallträningen som du faktiskt hittar tekniken för en snabbare start?

Lugnare träning som yoga, tai chi och qigong ska inte heller underskattas. De olika övningarna ger både styrka och stabilitet i kroppens leder och muskler. Ett yogapass är förvånansvärt krävande, då många olika leder och muskler i kroppen aktiveras under övningarna. På Youtube finns massor av träningspass av det här slaget. Sök på yoga, tai chi eller qigong för att hitta ett pass som verkar givande.