Posted on

Löpträning för långa lopp

Som nybörjare är det en utmaning att klara av att springa några kilometer utan att behöva gå. För den som kommit förbi nybörjarstadiet handlar det oftast om att klara av att springa snabbare eller att springa riktigt långt. Kanske är det till och med maraton eller ultralöpning som lockar?

Motivera dig till långpassen

För att klara av att motivera dig till långpass på flera timmar är det smart att ha en belöning som lockar när du kommer hem. Kanske ett långt bad eller en bastu om du har turen att ha en sådan? Eller varför inte ett restaurangbesök med vänner eller en biokväll? Unna dig gärna lyxiga produkter till duschen och sköna hudkrämer och en deodorant som doftar gott. Det gör att du känner dig härligt avslappnad och fräsch. På parfym.se hittar du ralph lauren deo och andra märken för allt som har med hudvård och välbefinnande att göra.

Öka längden successivt

För att klara av att springa ett maraton eller en ultra behöver du succesivt vänja din kropp vid att vara ute och springa länge. För att undvika överbelastningskador är det viktigt att springa långsamt eftersom det är mer skonsamt för kroppen. Ta god tid på dig och lägg endast till några få kilometer i veckan. Investera gärna i ett vätskebälte eller en löparryggsäck där du kan förvara sportdryck, vatten och något att äta. Ju längre tid du springer desto mer energi kommer du att behöva för att orka.

Styrketräna för tålighet

Långlöpning kräver en tålig och starkt kropp. Därför är det viktigt att lägga till styrketräning i träningsprogrammet inför långlopp. Gymträning är bra men det går lika bra att träna hemma eller på ett utegym. Övningar som tränar upp balansen är viktigt för att stärka de stabiliserande musklerna runt exempelvis knäleden. Även tyngre övningar som ger en allmän styrka i kroppen är bra. Armhävningar, plankan, knäböj och utfallssteg är bra övningar för löparen.