Posted on

Ta hand om dig efter löppasset

Kilometer efter kilometer. Benen är darriga och lungorna brinner, men du orkar pusha dig den där sista biten. Känslan av att ha lyckats, att ha kroppen full med endorfiner är en av de allra bästa. Men medan löpningen tar hand om musklerna och konditionen så är det lika viktigt att tänka på vad du gör efteråt för att hålla kroppen i toppskick.

Mjuk hud är glad hud

Om du är en person som springer ofta betyder det oftast att du även duschar ofta. Att tvätta bort svett och smuts är viktigt för att huden ska hålla sig glad, men det är också viktigt att se till att du slipper torr hud och klåda genom att tänka på vad du använder för att tvätta dig med. Duscholja eller tvättkräm är bra alternativ för dig som vill ta extra hand om din hud då vanlig tvål kan vara väldigt uttorkande. Tänk också på att klappa dig torr med handduken istället för att gnugga. Är du extra torr kan det också vara bra att smörja in med en återfuktande kräm efter duschen.

Gör duschen till din favoritplats

Badrummet är en plats vi människor ofta besöker. Du som springer kanske ännu mer än de flesta. Därför kan det vara bra att se till att du verkligen trivs. Varför inte skaffa en bra duschhörna på 80×80 för att få ett bra utrymme för tvätten, som dessutom skyddar resten av badrummet från vatten. Övrig inredning kan också hjälpa till. Varför inte skaffa några plantor som trivs i fuktiga miljöer och som renar luften? Har du ett badkar kanske några doftljus och en vattentät högtalare kan vara en bra investering till när du verkligen vill ligga och dra dig och få lite extra egentid.

Glöm inte stretchen!

Ett bra sätt för att ge kroppen extra återhämtning är att stretcha. Att göra en ordentlig stretch efter löprundan gör dig inte bara mer rörlig utan hjälper även till att förebygga skador och kan underlätta träningsvärken. Som löpare är det extra viktigt att fokusera på alla de stora musklerna i benen, men glöm inte heller bort att ta hand om din överkropp. En bra hållning är viktigt för en lyckad löpning. Det kan också vara bra att ta extra hand om fötter, fotleder och knän för att se till att du håller livet ut.

Löpning är utmärkt träning för den som vill hålla sig stark och frisk och genom att ta hand om dig efter löprundan kan du hålla dig på benen i många år framöver.