Posted on

Hälsofördelar med löpning

De flesta är nog redan bekanta med att löpning förbättrar konditionen och håller vikten på en lagom nivå. Men det finns många andra hälsofördelar som kanske inte alla känner till. Här kommer några av dem och förhoppningsvis bidrar de till att du snörar på dig löparskorna lite oftare.

Löpning påverkar våra kroppar på flera olika sätt. När det kommer till de mest uppenbara delarna såsom musklerna och hjärtat, är det ingen fråga om hur mycket gott det gör. När hjärtat får jobba hårdare pumpar blodet runt, fyllt med välgörande hormoner och näring. Många får se sin vilopuls gå ned rejält, vilket gör att kroppen behöver jobba mindre i vila. Även blodkärlen får en bättre elasticitet. Lungorna som förstås är viktiga för att löpträna förbättrar sin kapacitet rejält. Det blir helt enkelt lättare att andas.

Löpning kan förebygga sjukdom

Löpning sägs kunna förebygga en lång rad folksjukdomar. En av de vanligaste är fetma, vilket löpning brukar råda bot på, i varje fall tillsammans med en bra diet. Insulinkänsligheten förbättras även med löpning, enligt denna

artikel, vilket sägs kunna förebygga exempelvis diabetes typ 2. Många som löptränar upplever att de får en bättra ork i vardagslivet och dessutom sover bättre.