Posted on

Varierad träning – bra för löpningen

Nog för att det är löpningen du brinner för, men en varierad motion gynnar ditt löpsteg. Det handlar om att ge kroppen de bästa förutsättningarna för att prestera på topp i spåret. I den här artikeln berättar vi mer om hur du kan variera träningen för att förbättra din löpning.

Kombinera olika träningsformer

Även om det finns de som förespråkar dedikerad löpträning mer än en blandad motion finns det medicinska bevis för att variation är bra. Det är hälsosamt för kropp och knopp att motionera varierat där kondition, balans och muskelstyrka tränas.

Finns det andra sporter du tycker är roliga att utöva kan du som löpare även inkludera dem i schemat. Padel är en sport i Sverige som rent motionsmässigt representerar många goda egenskaper. För att komma igång behöver du ett par bra skor, ett racket och du bör även investera i ett ramskydd till ditt padel racket eftersom det ger ett bra skydd och lång livslängd. Padel är en utmärkt motion att variera löpningen med eftersom den kombinerar uthållighet, styrka, teknik och balans.

Ett pass på gymmet eller hemma i garaget med lösa vikter kan vara ett annat sätt att variera löpträningen. Det är dessutom en god idé att träna teknik och säkerställa att du springer ”rätt”.

Mental träning

Sedan får du heller inte glömma bort vikten av att ”träna mentalt” mellan löppassen. Ditt mentala välmående har stor påverkan för resultatet i löparspåret och den här biten bör du aldrig undervärdera.

Det finns många olika sätt att motionera det vi har ovanför axlarna och det handlar mest om att hitta ett sätt som känns rätt för dig. Vissa väljer att utöva yoga någon gång i veckan medan andra hellre tar en skogspromenad eller tränar på att andas rätt. Ibland kan den mentala uppladdningen faktiskt innebära att du inte gör någonting – en dag utan fysisk aktivitet är ibland helt rätt för att boosta kropp och knopp.