Posted on

Löpning och styrketräning

Ett fantastiskt sätt att hålla sig i form är att kombinera löpning med styrketräning. Oavsett om styrketräningen sker med vikter eller bara kroppen som vikt, kan den komplettera löpningen perfekt.

Hur kan man kombinera löpning och styrketräning?

Ett sätt att kombinera de två är att utföra dem på olika dagar. Varannan dag löpning och varannan dag styrketräning, mestadels för överkroppen. En till två vilodagar bör också läggas in. Ett annat sätt är att avsluta varje löppass med styrkeövningar som armhävningar, situps och pullups. För många löpare är bålstyrkan viktig så där kan övningar som plankan läggas till.

Explosivitet

Styrketräning är en väldigt explosiv träningsform som stimulerar särskilda muskelfibrer. Att kombinera med snabba intervaller kan ge en väldigt bra effekt för att bygga muskler och förändra ens kropp till att bli mer muskulös. Styrkeövningar som bänkpress, benpressar och marklyft, kommer stimulera hela kroppen att öka muskelmassa. Med en viss försiktighet kan man pröva sprintträning som 200 meter, för att öka sin snabbhet och benstyrka. Man bör dock avstå att träna hård styrketräning för benen om man samma dag tänkt att springa väldigt långt. Det kan helt enkelt bli för mycket av det goda.